Start pentru „Let`s Do It, Romania!”, editia 2013 - Let's Do It, Romania!
8584
post-template-default,single,single-post,postid-8584,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_768,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Start pentru „Let`s Do It, Romania!”, editia 2013

Start pentru „Let`s Do It, Romania!”, editia 2013

In 2013, peste 96 de tari de pe Glob vor organiza o zi de curatenie nationala, sub umbrela miscarii internationale „Let`s Do It, World!”. Romania va fi si in acest an parte din schimbare, organizand o noua Zi de Curatenie Nationala pe 28 septembrie.

Este pentru a doua oara consecutiv cand tari din lumea intreaga isi unesc fortele pentru a lupta impotriva deseurilor din zonele naturale. Miscarea „Let`s Do It, World!” este cea mai mare miscare sociala organizata vreodata in lume, reusind sa mobilizeze peste 7 milioane de voluntari in numeroase actiuni de curatenie si educatie. In 2012, o retea complexa de echipe de voluntari si ONG-uri au organizat 84 de actiuni de curatenie de cate 1 zi, in Asia, Africa, America de Nord, America de Sud si Europa si au reusit sa stranga peste 67 000 de tone de deseuri.

Ceva se schimba in lume si acest ceva pleaca de jos in sus. Oamenii par sa nu mai fie multumiti de modul in care lucrurile sunt organizate si sunt gata sa-si asume un rol activ pentru a da startul la schimbare” a spus unul dintre initiatorii miscarii, Rainer Nolvak.

Dupa succesul primelor 3 editii din 2010, 2011 si 2012 la care au participat peste 650 000 de voluntari si care au colectat peste 1,6 milioane de saci de deseuri, Ziua de Curatenie Nationala din Romania a devenit deja o traditie, care uneste romanii de peste tot. Proiectul aduce impreuna autoritati, companii, ONG-uri, reprezentanti media, persoane publice si voluntari pentru a face curatenie in toata tara, intr-o singura zi. Anul acesta, in aceeasi luna cu Romania, vor face curatenie generala Olanda, Franta si Rusia.

Let`s Do It, Romania! inseamna in acest moment multa munca si multa pasiune, dar si rezultate vizibile obtinute pe parcursul celor 3 ani de cand a luat nastere proiectul. In anii trecuti am facut pasi importanti in constientizarea romanilor in legatura cu problema pe care o reprezinta gunoaiele din natura si, in egala masura, am reusit sa mobilizam la curatenie sute de mii de oameni, pentru a aduce o schimbare pozitiva Romaniei. Usor, usor, romanii incep sa inteleaga mesajul nostru si sa devina ambasadori care sa il duca mai departe. In egala masura, stim ca suntem abia la inceput si ca mai suntem multe lucruri de facut, atat in partea de educatie ecologica si preventie, dar si in ceea ce priveste mobilizarea la actiune. Dincolo de semnificatia ecologica, „Let`s Do It, Romania!” este o invitatie de a lua atitudine si de a schimba ceva atunci lucrurile nu merg asa cum ne-am dori, asa ca va asteptam alaturi de noi. E important sa aratam ca o astfel de initiativa are continuitate si ca se dezvolta tot mai mult de la an la an” au declarat reprezentantii proiectului.

 

Obiectivul strategic al „Let`s Do It, Romania!” 2013 este cresterea procentului de reciclare al deseurilor colectate la 40% din numarul de saci colectati, de la 35% in 2012, 26% in 2011 si 17% in 2010. O noutate in acest an este obiectivul de a implica in curatenie si romanii din diaspora, acolo unde acest lucru va fi posibil.

Si in acest an, proiectul va beneficia de sprijinul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice. „Pentru institutia pe care o coordonez si pentru mine, ca ministru al mediului, parteneriatul cu societatea civila este fundamental in desfasurarea activitatii. Lucram in echipa, in beneficiul mediului. Sunt convinsa ca o comunicare eficienta intre minister si societatea civila este calea spre o colaborare de succes si spre reusite comune. Cred, de asemenea, ca asumarea unui rol activ al societatii civile si participarea cetatenilor intr-un numar foarte mare la actiuni ecologice sunt elemente esentiale pentru imbunatatirea conditiilor de mediu din Romania. Guvernul are obligatia sa actioneze pentru sanatatea mediului in care traim, insa, in acelasi timp, fiecare din noi, la nivel individual, trebuie sa facem eforturi pentru a pastra ceea ce avem bun. Let’s Do It, Romania! ne ofera posibilitatea sa ajutam natura, sa o curatam de deseuri si sa aratam ca suntem responsabili.” a declarat Ministrul Rovana Plumb.

Curatenia Nationala nu este singurul proiect organizat anul acesta de echipa “Let’s Do It, Romania!”. Inceput in 2012, proiectul „Let`s Train It!” isi propune sa educe romanii in zona ecologica, pentru a contribui la un comportament responsabil fata de mediu. Anul trecut, in perioada 8-12 aprilie, echipa “Let’s Do It, Romania!” a organizat proiectul „Scoala mea e ECO”, in care peste 6000 de elevi din 131 de unitati de invatamant au beneficiat de training-uri in zona de ecologie. In 2013, training-urile vor fi adresate in continuare elevilor, dar si companiilor.

###

Pentru mai multe informatii, persoanele de contact sunt:

Persoane de contact:
Anamaria Hancu, [email protected], 0734 857 405
Anca Banita, [email protected], 0724 229 678
Site: http://www.letsdoitromania.ro
Blog http://www.blog.letsdoitromania.ro
Twitter: http://www.twitter.com/letsdoitro
Cauza de Facebook: http://apps.facebook.com/causes/causes/403155/
Pagina de Facebook: http://www.facebook.com/LetsDoItRO

 

2 Comments

Post A Comment