Rezultate intermediare: peste 136 000 de români au participat la Ziua de Curățenie Națională - Let's Do It, Romania!
14936
post-template-default,single,single-post,postid-14936,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_768,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Rezultate intermediare: peste 136 000 de români au participat la Ziua de Curățenie Națională

Rezultate intermediare: peste 136 000 de români au participat la Ziua de Curățenie Națională

Sâmbătă, românii din fiecare judeţ al ţării şi-au pus mănuşile, au luat saci şi au participat la “Let`s Do It, România!”, cea mai mare mobilizare de voluntari din ţară, cu scopul de a strânge deşeurile din arealele naturale. Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de voluntari au venit la punctele de înregistrare, iar acţiunea s-a încheiat în jurul orei 15:00, când partenerii de la salubritate au început colectarea sacilor.

Primele estimări arată că peste 136 000 voluntari au strâns peste 168 000 de saci cu deşeuri în Ziua de Curăţenie Naţională “Let`s Do It, România!”. Organizată pentru cel de-al cincilea an, acţiunea a devenit o tradiţie pentru români, care aleg să-şi ofere timpul şi energia pentru o cauză în care cred cu tărie.

În topul județelor cu cei mai activi voluntari se găsesc Botoșani (16 000 voluntari – 8000 saci – intermediar), Maramureș (12 000 voluntari – 10 780 de saci), Vaslui (11 500 voluntari – 14 500 de saci), Gorj (10 140 – 14 000 de saci), Suceava (6 900 voluntari – 10 350 de saci), Prahova (6 200 voluntari – 8000 de saci), Buzău (5 582 voluntari – 10 952 de saci), Arad (5 042 voluntari – 6212 de saci). Găsiți cifrele din fiecare județ aici.

Deşeurile colectate de către voluntari au fost deşeuri precum: PET-uri, sticlă, doze de aluminiu, veselă de plastic, materiale textile, îmbrăcăminte și încalțăminte, dar şi deşeuri electronice. O problemă des întâlnită de voluntari au fost cadavrele de animale (căini, pisici, pasari, cai) aruncate în ape, păduri și pe marginea drumului.

Participanţii la “Let`s Do It, România!” provin din medii variate şi au vârste şi ocupaţii diferite. Printre voluntari se numără elevi, care au venit împreună cu profesorii şi şcoala, angajaţi din companii din diverse domenii, familii, persoane cu dizabilităţi şi chiar deţinuţi, care realizează astfel muncă în folosul comunităţii. Dacă cel mai tânăr voluntar are doar 3 ani, a venit însoţit de părinţi şi învaţă să respecte natura, cel mai vârstnic voluntar are 80 de ani şi i-a impresionat pe cei din jur prin implicare şi dedicare.

Anul acesta, România a facut curățenie alaturi de Republica Moldova, coordonând și activitatea de la Chișinău. Activitatea a cuprins 9 parcuri din Chișinău, iar la protestul împotriva deșeurilor din spațiile verzi au participat 3 522 de voluntari, elevi, studenți, profesori, funcționari publici, avocați, doctori, ingineri, programatori, cântăreți, mame și tați, bunici și nepoți. Participanții la curățenie au colectat din spațiile verzi 8 068 de saci, dintre care, peste 2 500 de saci cu deșeuri reciclabile. Marea parte a deșeurilor colectate au fost sticle și ambalaje de plastic și veselă de unică folosință, însă voluntarii au luptat și cu pneuri de mașini, canapele și tehnică de uz de casnic.

Mulţumim tuturor voluntarilor care an de an aleg să se implice în schimbare şi participă la acţiunile noastre de curăţenie.”Let`s Do It, România!” este un simbol al voluntariatului în România, un exemplu că românii se pot uni pentru o cauza pozitivă, o dovadă că românilor le pasă de natură şi de mediul în care trăiesc. Ne bucurăm să vedem că oamenii înţeleg că este nevoie de implicare constantă pentru a schimba mentalităţi şi a îmbunătăţi problema deşeurilor. Dorim ca, prin această inițiativă, să atragem atenția autorităților naționale și locale că România are nevoie de o reformă urgentă pentru colectarea a ceea ce aruncăm, altfel riscăm să sufocăm România de deșeuri!” a declarat Andrei Coșuleanu, Director Executiv “Let`s Do It, România!“.

We Did It Again, Romania!
“Let`s Do It, Romania!“ este realizat cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Kaufland România.

6 Comments
 • Sinziana Mihalache
  Posted at 12:38h, 26 September Reply

  Salut. Raportat la cat gunoi este, numarul de vonluntari a fost mic. Tot raportat la cantitatile de gunoi, numarul de saci alocati pe persoana n-a ajuns nici pe-o masea. Cred ca trebuiau dati de la 10 saci in sus. De asemenea, timpul estimat pentru strangere a fost putin. Cel putin in echipa din care am facut eu parte, participantii au considerat ca pe la ora 13 am incheiat, desi gunoi mai era. Dar nu prea mai erau saci… In plus, ne-am strans buluc mai multe echipe cam in acelasi loc, pe o raza de aprox 2 km, am curatat-o bine, dar la intrarea in zona, din lipsa zonelor de parcare, nu s-a strans. A ramas mult gunoi, la vedere. O singura echipa s-a dus pe-acolo, dar din ce mi-am dat seama, au ramas fara saci si au plecat. In consluzie, la capitolul organizare, actiunea a lasat de dorit. Ar trebui comunicat ca trebuie venit cu saci de-acasa, iar actiunea ar trebui extinsa pe durata intregii zile. In plus, la un moment dat reprezentantii Romsilva au trecut pe langa noi zicand ca ne-ar fi ajutat, dar au fost invitati sa participe abia vineri seara… Dincolo de oferit tricouri si servetele umede si implicarea unor vedete, cred ca o comunicare mai eficienta cu organisme importante din domeniu ecologizare/mediu si indrumare mai organizata a echipelor in zonele de mormane sunt mai importante. La cum s-au intamplat lucrurile, actiunea s-a facut pe jumatate. Cel putin in zona in care am fost eu.

 • M Dinu
  Posted at 08:54h, 28 September Reply

  Foarte frumoasa intiativa,dar dupa parerea mea NU a fost destul de mediatizata.Felicitari celor din Botosani ca au reusit sa stranga cei mai multi voluntari si cred ca si in Bucuresti se putea face ceva mai mult.

 • Carmen Paun
  Posted at 11:06h, 29 September Reply

  Initiativa este laudabila dar incercati sa organizati actiunea si in localitati mai mici nu numai in marile orase.
  Spre exemplu in zona litoralului s-a organizat doar in Constanta si Mangalia.
  Plaja si faleza sunt pline de gunoaiele lasate de turistii de peste vara si in alte statiuni de la Marea Neagra.
  Va asteptam cu drag la urmatoarea actiune nu neaparat peste un an.

 • CAZACU Petru
  Posted at 18:50h, 29 September Reply

  Trebuie schimbata legislatia in ceea ce priveste colectarea gunoiului in mediul rural. Cetatenii din aceste localitati nu au unde sa-si arunce gunoiul, inainte de a vorbi de educatie. Nu exista containere, iar daca sunt nu sunt suficiente, ori nu sunt distribuite judicios in aceste localitati. În zonele de agrement primariile ar trebui sa asigure containere sau tomberoane suficiente cu gunoiul produs. Rezolvarea acestor deficiente, va avea un efect imediat, urmand ca educatia sa produca efecte pe termen lung.

 • Let’s Do It Romania: Ziua de Curățenie Națională | Events | Silhouettes.ro
  Posted at 20:55h, 08 October Reply

  […] – Ziua de Curățenie Națională organizată de Let`s Do It, România!, ziua în care peste 130.000 de oameni din întreaga țară au renunțat la câteva ore libere din programul lor de sâmbătă […]

 • Judeţele Iaşi şi Neamţ, codaşe la Ziua de Curățenie Națională! - ZCH NEWS - sursa ta de informații
  Posted at 09:21h, 05 November Reply

  […] Cei mai activi voluntari la Ziua de Curățenie Națională (24 septembrie) s-au dovedit a fi cei din Regiunea de Nord-Est, după cum anunţă Asociaţia “Let`s Do It, România!”, într-un comunicat de presă. […]

Post A Comment