Decizie istorică pentru București: Va fi înființat Parcul Natural Văcărești, cel mai mare parc natural urban din Europa - Let's Do It, Romania!
13248
post-template-default,single,single-post,postid-13248,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_768,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Decizie istorică pentru București: Va fi înființat Parcul Natural Văcărești, cel mai mare parc natural urban din Europa

Decizie istorică pentru București: Va fi înființat Parcul Natural Văcărești, cel mai mare parc natural urban din Europa

13183250_10153642392597602_84772764_n

După mai bine de 5 ani de lobby din partea asociațiilor pentru protecția mediului, printre care și “Let`s Do It, Romania!”, Guvernul României, prin Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, au dat astăzi avizul de înființare a Parcului Natural Văcărești.

Această decizie istorică pentru București și România va însemna că zona care adăpostește în acest moment peste 97 de specii protejate va avea instituit regimul de protectie si de conservare. Parcul Natural Văcărești va deveni, astfel, cel mai mare parc natural urban din Europa.

Proiectul a fost inițiat si derulat de către un grup de inițiativă, format din patru oameni (Helmut Ignat, Cristian Lascu, Dan Bărbulescu și Florin Stoican), care apoi au înființat Asociația Parcul Natural Văcărești, proiectul avand suportul National Geographic, Asociației Kogayon, Asociației Salvați Delta și al Asociației Ecopolis. În ultimii patru ani, “Let’s Do It, Romania!” a organizat nu mai puțin de patru acțiuni de ecologizare în cadrul zonei.

“Let’s Do It, Romania!” a început colaborarea cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta în anul 2013 și, începând din anul 2015, a dezvoltat un parteneriat alături de Asociatia Parcul Natural Văcărești. În cadrul celor patru acțiuni de ecologizare organizate de echipa “Let’s Do It, Romania!” au participat 1050 voluntari, care au colectat 40 de tone de deșeuri menajere. De asemenea au fost montate aproximativ 90 adăposturi si cuiburi de păsări.  Actiunile “Let’s Do It, Romania!” au fost organizate împreună cu Asociatia Parcul Natural Văcărești și au avut sprijinul companiilor Kaufland România, Ursus Breweries, GreenGrour, Eco-Sud, Konica Minolta, HP, UNIQA Asigurări, fiind realizate în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

În tot acest timp, “Let’s Do It, Romania!” a susținut o campanie puternică de lobby, sprijinind demersul Asociației Parcul Văcărești atât prin intervenții la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, cât și la Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 4 sau la alte instituții implicate direct sau indirect în această decizie.

În urmatoarea perioadă, Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor va selecta un administrator al zonei în baza unui proiect de amenajare a spațiului. Este pentru prima dată, începând din anul 2012, când Ministerul Mediului Apelor si Padurilor ia decizia de a-și asuma în mod oficial acest proiect.

13224192_10153642392572602_1895559632_o

Despre Parcul Natural Văcărești

Parcul Natural Văcărești include 190 de hectare de spaţiu verde și este casa a 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecție) și mamifere ca: vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot. De asemenea, aici se găsesc și alte specii precum țestoasa de uscat și țestoasa de apă.

De-a lungul anilor, zona a reusit sa se conserve într-un mod extraordinar, în ciuda amenințărilor ivite la tot pasul. Cele mai mari provocări au venit de la oameni, din cauza pescuitului ilegal în lacuri, inclusiv cu plasa electrică, a incendiilor devastatoare, sau din cauza cantităților uriașe de deseuri, care dăunează atât păsărilor, care pot confunda deșeurile cu hrana, cât și faunei.

8 Comments
 • Ana Radu Saracu
  Posted at 13:17h, 11 May Reply

  Felicitari pentru initiativa si consecventa celor care au pus timp si energie la temelie! Decizie istorica intr-adevar,cand vine vorba de mediu!

 • Ungureanu Danut
  Posted at 05:08h, 12 May Reply

  In sfarsit ceva foarte bun!Un nume din guvernul Ciolos va ramane in istoria tarii: PALMER!

 • Branzoiu Fareta
  Posted at 10:29h, 12 May Reply

  Superb!
  Felicitări celor care au luptat ptr salvarea ecosistemului !
  Sper ca se va începe repede si termina cat mai repede ca sa se bucure cat mai mulți oameni !

 • Mihail Negulescu
  Posted at 16:28h, 12 May Reply

  Una din primele măsuri cred că ar trebuii să fie, este înființarea unei PAZE EFICIENTE A ZONEI. Altfel se umple iarăși de gunoaie și se braconează “în draci”.

 • SANDU PETRE
  Posted at 20:12h, 12 May Reply

  TOT RESPECTUL PENTRU CEI IMPLICATI DUMNEZEU SA BINECUVINTEZE

 • vaida francisc atila
  Posted at 20:37h, 12 May Reply

  Cel mai tare se bucura proprietarii terenurilor confiscate abuziv de ceausescu si furate a doua oara de democratia originala
  Cit despre imbecilitatea de a aduce tintari si “natura” intr-un oras ca bucuresti unde pe nerva traian se stirpesc tintarii si sobolanii si la 1 km se deschide o “delta”..ramine de vazut.

 • niculae dumitrescu
  Posted at 10:36h, 14 May Reply

  Este formidabil! Sper să nu fie foarte amenajat și să fie vizitabil cu bilete și sub un control privind fluxul optim de persoane! O garanție Ca va functiona ar mai fi să îl votăm pe Nicusor Dan! Un motiv în plus!

 • Gabriel M.
  Posted at 06:04h, 26 May Reply

  Felicitari LETS DO IT ROMANIA pt.tot ceea ce faci. Actiunile voastre pot spune ca sunt divine. Datorita voua mii de necuvantatoare se pot bucura de o viata libera si frumoasa.
  FITI BINECUVANTATI INGERI MINUNATI!!!

Post A Comment