08 Jul 9000 voluntari implicați în campania „Let’s Do It, Danube!”
Echipa „Let’s Do It, România!” a organizat în perioada aprilie – iunie prima ediție a proiectului „Let’s Do It, Danube!”. Proiectul a avut ca scop desfășurarea unei ample campanii de educație în școlile din județele dunărene și curățarea malurilor Dunării chiar de Ziua Internațională a fluviului, pe 29 iunie. Județele implicate în acest an la ziua de curățenie au fost Caraș – Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Tulcea și Constanța. Obiectivul general al proiectului „Let’s Do It, Danube!” a fost acela de a implica cetăţenii din localităţile dunărene în multiple acţiuni pentru a preveni poluarea Dunării – cel mai important fluviu care străbate Europa de la Est la Vest având cel mai mare bazin pe teritoriul României (29,9%).
Proiectul „Let’s Do It, Danube!” a implicat peste 9000 voluntari și a fost alcătuit din doua etape:
O amplă campanie de educație ecologică în școlile din județele dunărene. Campania a implicat 4753 de elevi și a cuprins 3 acțiuni principale:
1. training-uri în școli privind protejarea mediului și a apelor, prevenirea poluării apelor cu deșeuri, colectare selectivă și reciclarea acestora.
2. proiectarea în școli și în cinematografe a documentarului „Dunărea, Amazonul Europei” cel mai spectaculos film realizat de casa de producție austriacă „Science Vision” și oferit gratuit elevilor din România.
3. un concurs de creație pentru elevi cu poveștile și percepția lor despre Dunăre.
Ziua de curățenie, realizată atât pe Dunăre cât și în apropierea fluviului, în zilele de 28 și 29 iunie în județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Constanța, Brăila, Galați și Tulcea. Zonele în care a avut loc acțiunea au fost stabilite de echipele județene „Let’s Do It, Danube!” în colaborare cu reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române” ținându-se cont de dificultatea aceesului la aceste zone și de necesarul de echipamente și utilaje pentru desfășurarea activităților de colectare a deșeurilor.
Au fost implicați 4400 de voluntari în toate cele 12 județe participante ce au colectat peste 10.000 saci cu deșeuri. Principalele deșeuri colectate de voluntari au fost: plastic (pet, ambalaje, obiecte din plastic, pungi), aluminiu, sticlă, pemperși, dar și alte tipuri de deșeuri precum: haine, încălțăminte, materiale de construcții. Proiectul a fost organizat în parteneriat cu Administrația Națională „Apele Române” având și susținerea Administrației pentru Protecția Mediului, Poliția de Frontieră, Jandarmeria Română și primării riverane Dunării.
„Mulțumim tuturor colegilor, cadrelor didactice, elevilor și voluntarilor care au fost implicați pe parcursul întregului proiect. În ciuda experienței dobândite în cadrul celor 4 ediții ale Zilei de Curățenie Națională, am avut parte de noi provocări, Dunărea fiind un fluviu imprevizibil. Inundațiile din timpul proiectului au îngreunat atât procesul de identificare a zonelor stabilite pentru Ziua de Curățenie cât și desfășurarea acțiunii propriu-zise. Cu toate acestea, împreună cu partenerii Administrația Națională „Apele Române” am reușit să organizăm acțiunile în condiții optime și de siguranță. Ziua de Curățenie a arătat o dată în plus că trebuie găsite soluții pe termen lung cu privire la poluarea apelor din România. Ne confruntăm anual cu inundații cauzate inclusiv de acumulările uriașe de deșeuri pe Dunăre dar și pe tot bazinul hidrografic al României. Vom continua acțiunea de prevenire a poluării prin campanii de educație în școli și în rândul populației. Îi așteptăm pe toți românii să arate același entuziasm și dorință de a se implica și în alte proiecte pe care le vom lansa în curând” a declarat Andrei Coșuleanu – director executiv „Let’s Do It, România!”.
„Let`s Do It, România!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Inspirat din iniţiativa Estoniei, unde 50 000 de voluntari au luat parte la ziua de curăţenie organizată pe data de 3 mai 2008. Din 2010 până acum, „Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 900.000 de voluntari care au reușit să adune peste 2.000.000 de saci, iar media de deșeuri reciclate pentru cei patru ani de proiect a ajuns la 31%.
„Let`s Do It, Romania!“ este proiectul tuturor celor care cred că în România se întâmplă şi lucruri pozitive, atunci când fiecare este dispus să contribuie, chiar cu foarte puţin: o singură zi, pentru o Românie curată.
No Comments