Mâine este Ziua de Curățenie Națională: fii alături de voluntarii din cele 29 de județe participante - Let's Do It, Romania!
18122
post-template-default,single,single-post,postid-18122,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_768,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Mâine este Ziua de Curățenie Națională: fii alături de voluntarii din cele 29 de județe participante

Mâine este Ziua de Curățenie Națională: fii alături de voluntarii din cele 29 de județe participante

Mâine este Ziua de Curățenie Națională: fii alături de voluntarii din cele 29 de județe participante!

Mâine este Ziua de Curățenie Națională și celor 25 de județe deja confirmate (Ilfov, Bihor, Botoșani, Vâlcea, Mehedinți, Constanța, Timiș, Satu Mare, Hunedoara, Ialomița, Tulcea, Mureș, Olt, Argeș, Neamț, Dolj, Vrancea, Suceava, Brașov, Cluj, Giurgiu, Maramureș, Harghita, Bacău), li se alătură Bistrița Năsăud, Teleorman, iar Gorj va organiza acțiunea pe data de 28 septembrie, la fel ca Sibiu.

Pentru echipele județene, lista de contacte este disponibilă pe site-ul  https://letsdoitromania.ro/contacte/


Și anul acesta, acțiunea Let’s Do It, Romania! beneficiază de sprijinul autorităților centrale, astfel că partenerii principali ai zilei de curățenie sunt Ministerul Apelor și Pădurilor, 
Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, Garda Națională de Mediu, Ministerul Educației Naționale și Asociația Comunelor.

Dacă vrei să te alături Zilei de Curățenie Națională, încă te mai poți înscrie pe https://membership.letsdoitromania.ro

Pentru București/Ilfov, punctul de întâlnire este Piața Victoriei de unde se pleacă spre Snagov, Moara Vlasiei, Balotesti, Peris zonele care urmează a fi curățate.

Dacă județul în care locuiești nu se regăsește pe lista județelor implicate în Ziua de Curățenie Națională, din păcate, acțiunea nu poate avea loc, însă te așteptăm alături de noi în 2020.

Voluntarii sunt rugați ca pe 21 septembrie să vină la unul din punctele de înregistrare disponibile pe site-ul Let’s Do It, Romania!, începând cu ora 8 dimineața. 

https://membership.letsdoitromania.ro/registration-points/2019

Ziua de Curățenie Națională se încheie la ora 14.00. 

 

Pașii la punctul de înregistrare:

  • Semnarea contractelor
 • Normele de siguranță
 • Formarea echipelor
 • Alocarea resurselor: saci si mănuși (voluntarii sunt încurajați să vină și cu saci și mănusi)
  • Alocarea zonelor cu deșeuri
 • Transportul voluntarilor (mașinile personale sau transport în comun, acolo unde este asigurat)
 • Dacă ești minor, nu uita să vii cu acordul semnat (peste 15 ani) sau însoțit de un adult (sub 15 ani)
 • Dacă te-ai înscris online, te rugăm să ai contractul pe telefon sau un printscreen.
 • Dacă nu poți veni cu contractul pe telefon, te poți înscrie și pe loc la punctul de înregistrare
 • Diplomele și adeverințele se vor elibera în săptămânile următoare de către coordonatorii județeni

 

 

Ce trebuie să știi despre ziua de mâine:

 • Te rugăm să vii cu saci și mănuși dacă poti, pentru că nu știm exact de câte resurse avem nevoie la fiecare punct de înregistrare
 • Vino cu telefonul încărcat
 • Încălţămintea trebuie să protejeze piciorul (spini, ţepi, teren accidentat, pietre) şi să fie comodă
 • Adu-ți în ghiozdan strictul necesar: apă, gustare, șervețele etc.
 • Sugerăm dotarea cu spray-uri sau creme cu protecţie solară şi împotriva insectelor
 • Protejează-te de soare
 • Hidratează-te înainte și în timpul curățeniei

 

Deșeuri semnalizate prin aplicația TrashOut

Voluntarii mobilizați pe 21 septembrie vor curăța deșeuri a căror cartare sau identificare a mormanelor de deșeuri se realizează cu aplicația de mobil TrashOut. Aplicația poate fi descărcată gratuit din AppStore sau GooglePlay și cuprinde informații despre loc, tipuri, originea deșeurilor pentru analiză și pentru a arăta progresul realizat.

Anul trecut, 158 de țări din întreaga lume au participat la Ziua de Curățenie Mondială, adică 11 milioane de voluntari care au strâns 88.500 tone de deșeuri.

Mișcarea Let`s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naștere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curățenie Națională și a reușit să mobilizeze 50 000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din rețeaua internațională Let`s Do It World! încă de la început, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie. Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani și numără astăzi 150 de țări cu experiență sau care vor organiza pentru prima oară o Zi de Curățenie Națională în 2018.

Cifre relevante despre situația deșeurilor în România și în lume

 • Cel puțin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018)
 • Deșeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor. “Insula” din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franței (între 700,000 și 1,6 million km2)
 • În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri și zone de coastă. Asta înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015)
 • Din tot plasticul produs vreodată, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)
 • Mai mult de 3,5 miliarde de oameni nu au acces la cel mai elementar sistem de gestiune a deșeurilor (ISWA, Globalization and Waste Management, 2012)
 • Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat
 • România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.

 

“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până în prezent, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.800.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 50 000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică.  

https://letsdoitromania.ro/21septembrie2019/

 

 

Date de contact: 

Anamaria Hâncu, Communication Manager

Anamaria.hancu@letsdoitromania.ro

0740 231 588

Anca Baniță, Communication Manager

[email protected]

0724 229 678 

https://www.letsdoitromania.ro 

https://www.facebook.com/LetsDoItRO  

https://www.worldcleanupday.org/ 

 

No Comments

Post A Comment