Republica Moldova organizează o Zi de Curățenie alături de România pe 24 septembrie - Let's Do It, Romania!
13491
post-template-default,single,single-post,postid-13491,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_768,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Republica Moldova organizează o Zi de Curățenie alături de România pe 24 septembrie

Republica Moldova organizează o Zi de Curățenie alături de România pe 24 septembrie

logo Hai Moldova

Hai Moldova! Pentru a treia oară, moldovenii vor ieși din nou la curățenie pe 24 septembrie, pe raza municipiului Chișinău. Ziua de Curățenie va fi organizată în același timp și în România, care va coordona activitatea din Republica Moldova, asigurând resurse financiare și materiale și toată expertiza necesară, cu ajutorul susținerii companiei Kaufland.

Hai Moldova” este un eveniment simbol al voluntariatului în Republica Moldova, așa că ne bucurăm să îl relansăm, cu ajutorul echipei din România. Am susținut echipa din Moldova încă de la prima Zi de Curățenie din 2011, iar astăzi suntem mândri să construim o echipă nouă și foarte motivată să continue această inițiativă unică. Începem un parteneriat ce va dura minimum 2 ani, care va însemna atât proiecte de curățenie, dar și lansarea aplicației de raportare a deșeurilor “Let`s Do It!” adaptată la legislația locală. Ne propunem ca, după Ziua de Curățenie, aceasta să devină un instrument eficient, folosit la nivel național pentru a curăța Moldova de deșeuri. a declarat Andrei Coșuleanu, Director Executiv “Let`s Do It, Romania!“.

România va oferi întregul suport tehnic pentru echipa “Hai Moldova!”, de la dezvoltarea site-ului “Hai Moldova!” la Harta Deșeurilor, care va fi realizată cu ajutorul aplicației de raportare a deșeurilor “Let`s Do It!”, lansată în urmă cu un an în România. Susținerea din partea “Let`s Do It, Romania!” nu va fi cuprinde doar Ziua de Curățenie de pe 24 septembrie, ci va continua și după această zi, printr-o campanie de educare a elevilor în școlile din municipiul Chișinău.

Anul acesta, cartarea – identificarea mormanelor de deșeuri va fi realizată prin intermediul aplicației “Let`s Do It!”. Începând cu 15 august, voluntarii “Hai Moldova!” sunt invitați să descarce gratuit aplicația de mobil, disponibilă pentru IPhone și Android și să raporteze zone cu deșeuri ce vor fi curățate pe 24 septembrie.

Hai Moldova” este o inițiativă pe care am admirat-o încă de la început, iar acum vom duce povestea mai departe cu pasiune și dedicare. Mesajul acestei campanii are semnificație dublă, fiind cu atât mai important. Pe de-o parte, vorbim despre o cauză care ne privește pe noi toți, păstrarea unui mediu curat și sănătos. Pe de altă parte, “Hai Moldova” este o invitație de a da un exemplu concret, practic și de a schimba in bine comunitatea în care trăim printr-o acțiune personală foarte concretă. Vă așteptăm alături de familie, prieteni și colegi pe 24 septembrie!” a declarat Nicolae Pascaru, Coordonator Național “Hai Moldova”.

Luna septembrie va fi Luna Curățeniei în Republica Moldova, așa cum va fi și în România. “Hai Moldova” și Ministerul Mediului vor lansa o campanie de educare a moldovenilor cu privire la deseuri. Luna Curățeniei va însemna training-uri și ateliere de reutilizare creativă în școli si universități, proiecții de film documentar despre deșeuri în 27 localități din municipiul Chișinău. De asemenea, în luna septembrie va fi organizată și o campanie de colectare de haine în 8 puncte din municipiul Chișinău, în vederea refolosirii acestora. Campania se va încheia cu Ziua de Curățenie de pe 24 septembrie.

Și în 2016 proiectul se bucură de susținerea Ministerul Mediului, care va mobiliza structurile din cadrul Ministerului pentru a participa la Ziua de Curățenie, dar și de suportul Primăriei Chișinău, care va participa cu voluntari la Ziua de Curățenie si va ajuta cu transportul deșeurilor la puncte de reciclare.

Hai Moldova” este o acțiune cu impact, care și-a dovedit deja aplicabilitatea în trecut și sunt convins că dezideratele acestei inițiative care unește cetățenii ambelor țări vor fi îndeplinite. Această acțiune nu are doar scopul de a strânge deșeurile din Republica Moldova, dezideratul este mult mai profund: să trecem la activități de educare ecologică, care sunt cele mai importante într-o societate. Trebuie să ne canalizăm eforturile astfel încât cetățeanul să înțeleagă gravitatea problemei, iar “Hai Moldova” este un pas important în acest sens” a declarat Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului

Date cheie pentru Ziua de Curățenie “Hai Moldova”:

1 iulie – 30 august – stabilirea echipelor locale de organizare

15 august –10 septembrie – cartarea mormanelor de deșeuri prin intermediul aplicației “Let`s Do It!”
1 august – start înscrieri la Ziua de Curățenie pe www.haimoldova.md

11 septembrie – start alocare mormane de pe Harta Deșeurilor pe www.haimoldova.md

 

“Hai Moldova!” este realizat cu sprijinul Ministerului Mediului, Primăriei Chișinău și Kaufland și implementat în Republica Moldova de Asociația Mega.

2 Comments
  • Dacoromanu Ion
    Posted at 14:31h, 30 August Reply

    Vreau sa partcip cu toata inima.

  • Dacoromanu Ion
    Posted at 14:35h, 30 August Reply

    Sunt gata de actiune.

Post A Comment