Peste 200 de voluntari "Let's Do It, Romania!" au curățat în weekend Parcul Natural Văcărești - Let's Do It, Romania!
12692
post-template-default,single,single-post,postid-12692,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_768,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Peste 200 de voluntari “Let’s Do It, Romania!” au curățat în weekend Parcul Natural Văcărești

Voluntari in Vacaresti

Peste 200 de voluntari “Let’s Do It, Romania!” au curățat în weekend Parcul Natural Văcărești

Voluntari1
Pe 17 octombrie, “Let’s Do It, Romania!” și Asociația Parcul Natural Văcărești au organizat o amplă acțiune de curățenie în Parcul Natural Văcărești, implicând peste 200 de voluntari din mediul corporate, care au strâns aproximativ 600 kg de deșeuri, colectate selectiv, în mare parte plastic, sticlă, ambalaje și doze de aluminiu. Voluntarii au amenajat, totodată, peste 50 de adăposturi pentru păsările din zonă.

“Parcul Natural Văcărești este un loc unic în peisajul Bucureștiului, iar fiecare bucureștean are datoria de a-l proteja și de a-l menține curat. Acțiunea de sâmbătă a avut, pe de-o parte, scopul de a strânge cantitățile de deșeuri acumulate, dar și de a trage un semnal de alarmă legat de faptul că, în continuare, foarte mulți oameni aruncă ilegal deșeuri în natură. Este cea de-a doua acțiune de curățenie pe care o desfășurăm în acest an în parteneriat cu Asociația Parcul Natural Văcărești și mulțumim voluntarilor care răspund întotdeauna bucuroși invitației noastre. De această dată, pe lângă acțiunea de ecologizare, voluntarii au luat parte la o activitate inedită, primită cu entuziasm: au vopsit, construit și amenajat adăposturi unde păsările își vor putea face cuiburi peste iarnă” a declarat Andrei Coșuleanu, Director Executiv “Let`s Do It, Romania!”.

Parcul Natural Văcărești este casa a 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecție) și mamifere ca: vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot. De asemenea, aici se găsesc și alte specii precum țestoasa de uscat și țestoasa de apă. O problemă semnificativă întâlnită este cea a pescarilor care, pe lângă braconaj, lasă cantități semnificative de deșeuri în urma lor. Acestea dăunează atât păsărilor, care pot confunda deșeurile cu hrana, cât și faunei.

În acest moment, proiectul de Hotărâre Generală pentru înființarea Parcului Natural Văcărești se află în consultare publică, pe site-ul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor și poate fi consultat aici. Această etapă este ultima înainte de adoptarea propriu-zisă a proiectului. În această perioadă, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor trebuie să asigure protecția și conservarea habitatelor, conform OUG 57/2007.

“Succesul acestui proiect se datorează mobilizării extraordinare a oamenilor. Suportul public primit de Parcul Natural Văcărești a contat enorm în transformarea sa de la un vis, acum 4 ani, la realitatea de acum. Vorbim despre un ecosistem solid, robust, bine reprezentat, construit de natură pe locul unde acum 25 de ani se afla un teren viran destinat să devină lacul Văcărești. Formidabilă forța de regenerare a naturii! Mulțumim tuturor celor care aleg să se implice în viața parcului și încurajăm total asemenea acțiuni de curățenie, așa cum a fost cea de astăzi. Sperăm că, în cel mult o lună, Parcul Natural Văcărești va exista si oficial în viața orașului.” a declarat Dan Bărbulescu, Director Executiv, Asociația Parcul Natural Văcărești.

Proiectul este sprijinit de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, iar printre companiile participante la acțiune s-au numărat Genpact, Kaufland România, Romcarton, Uniqa Asigurări, Global Remote Services, Deichmann. Deșeurile au fost preluate prin sistemul de colectare SIGUREC.

 

1Comment
  • Roman Alexandra
    Posted at 11:29h, 08 June Reply

    Buna ziua,
    Suntem un grup de tineri care dorim sa curatam un parc dintr-o localitate. Fiind prima initiativa de acest gen, nu stim daca avem nevoie se vreo autorizatie? Ne puteti ajuta cu aceasta informatie?

Post A Comment