Prezentul și viitorul construcțiilor sustenabile, dezbătut de participanții prezenți la conferința ”Sustainable buildings – A step into the future”, organizată de Idea Events și Let’s Do It, Romania! - Let's Do It, Romania!
13460
post-template-default,single,single-post,postid-13460,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_768,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Prezentul și viitorul construcțiilor sustenabile, dezbătut de participanții prezenți la conferința ”Sustainable buildings – A step into the future”, organizată de Idea Events și Let’s Do It, Romania!

Prezentul și viitorul construcțiilor sustenabile, dezbătut de participanții prezenți la conferința ”Sustainable buildings – A step into the future”, organizată de Idea Events și Let’s Do It, Romania!

DSC_0585

Conferința-dezbatere ”Sustainable buildings – A step into the future”, organizată de Idea Events și Let’s Do It, Romania!, a avut loc în data de 5 iulie 2016, la hotel Radisson Blu București. Partenerul principal al evenimentului a fost Kaufland România. Prin acțiunile sale directe, sau prin sprijinirea activităților altor organizații de profil, Kaufland România s-a dovedit a fi un susținător activ al cauzei mediului înconjurător şi al proiectelor de dezvoltare durabilă.

Speakerii prezenți la eveniment, împreună cu specialiștii invitați, au discutat și au tras concluzii cu privire la cele mai recente trenduri în materie de construcții sustenabile, au vorbit despre beneficiile clădirilor verzi din punct de vedere al relației dezvoltator-investitor-ocupant, au subliniat importanța unui management al clădirilor asumat și profesionist și au încurajat inițiativele de a construi și de a locui sustenabil.

Lori Collin a fost primul speaker al conferinței și a vorbit despre beneficiile conferite de traiul într-o clădire sustenabilă, atât din perspectiva sa de ocupant al unei locuințe de acest tip, dar și din punctul de vedere al specialistului în domeniul imobiliar, care a înțeles și promovează necesitatea de a construi și a locui într-un mod sustenabil.

Oana Stamatin – Associate Director Colliers International a vorbit despre sustenabilitate în operare și legătura dintre construcții și operarea acestora. În prezentarea sa, Oana Stamatin a vorbit despre interdependența celor 3 piloni ai sustenabilității: mediu, social și financiar și despre modul în care operarea unei clădiri se află în sinergie cu cele 3 elemente.

 Monica Ardeleanu – Director Executiv Romania Green Building Council a subliniat importanța îmbunătățirii condițiilor de dezvoltare a acestui sector si a prezentat programele Ministerului Mediului, care încurajează achiziția unor astfel de imobile.

Andrei Botiș, Managing Partner NAI România, a prezentat situația actuală  a clădirilor sustenabile din segmentul de birouri din București, menționând faptul că din totalul de circa 2,5 milioane de metri pătrați, cei peste un milion certificați green reprezintă un raport bun pentru o capitală europeană. Acest aspect a fost luat in discuție și de către Dimitris Pergamalis, Head of Construction and Development al Globalworth, care a vorbit despre clădirile verzi din portofoliul Globalworth și despre modul în care, prin măsuri necostisitoare, oricine poate reduce consumurile. În ceea ce privește latura rezidențială, s-a tras concluzia că există un trend ascendent al cererii pentru astfel de clădiri.

Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen, a prezentat cele mai importante standarde de certificare a clădirilor sustenabile, punând accentul pe modificările recente introduse și pe impactul pe care acestea din urmă îl vor avea asupra pieței.

Cristian Vasiliu, Managing Director ROFMA a vorbit despre importanța operațiunilor de funcționare a clădirilor (mentenanță, operare, administrare), 80% din costurile asociate ciclului de viață al unei clădiri fiind generate de aceste operațiuni. Vasiliu a comunicat audienței, în premieră, că, din toamna 2016, cu sprijinul ROFMA, va fi introdus primului program de master în Facility Management la Universitatea Politehnica București.

Panelul doi al conferinței a fost deschis de Oana Suciu – General Manager HempFlax Europe și Ciprian Danciu – Key Account Manager Bagged Products Carmeuse Holding, care au vorbit despre cânepă, un material sustenabil, cu multiple utilizări în domeniul construcțiilor. În continuare a luat cuvântul Ioana Udrea – Phd, Eng, Certified Building Energy Auditor & Consultant Archibus Solutions Center, care a prezentat soluțiile oferite de aplicația Archibus din perspectiva optimizării și controlului costurilor asociate unei clădiri.

Mirela Ursu – Senior Smart Home Product Manager Orange Romania și Diana Tatomir – Account Manager Cisco au vorbit despre conceptul Internet of Things și au prezentat tehnologii și soluții inovatoare, care contribuie la creșterea nivelului de confort și performanță a clădirii.

Panelul 3 a fost deschis de Dr. Teodora Alexandra Pălărie – Vicepreședinte Viitor Plus, Asist. Drd. Arh. Sonia Raetchi – Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Mihai Toader-Pasti – Project Manager, Claudiu Butacu – Președinte Solar Decatlon București și  Livia Stanciu – Co-owner and director Geoterm PDC, care au prezentat proiecte ale unor locuințe sustenabile, ce au fost premiate și recunoscute local și internațional.

În partea a doua a panelului 3, reprezentanții a doi dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori imobiliari din România, Alexandros Ignatiadis – Co-Founder Octagon și Dimitris Pergamalis – Head of Construction and Development Globalworth au dezbătut pe tema construcțiilor sustenabile și a viitorului acestora, dar și asupra modului și a duratei în care putem avea o imagine de ansamblu asupra performanțelor unor astfel de clădiri.

Valer Hancaș, Head of Corporate Affairs Kaufland Romania, a prezentat audienței măsurile pe care Kaufland România le implementează în cadrul celor 109 magazine deschise în România, cu impact direct asupra mediului înconjurător. Valer Hancaș a menționat că în primul trimestru al anului 2016, magazinele Kaufland Romania au utilizat energie 100% din surse regenerabile. Tot el a precizat faptul că 28 de magazine nu sunt dotate cu centrală termică și nici cu instalații de aer condiționat. Acestea se încălzesc iarna și se răcesc vara, cu ajutorul unei tehnologii performante de recuperare a energiei termice. Economia obținută astfel, reprezintă echivalentul consumului pe care l-ar înregistra anual circa 3000 de gospodării.

În afara stațiilor de încărcare a mașinilor electrice deja existente și a celor 10 inițial planificate a fi instalate pe axa Arad-Constanța, Hancaș a făcut și un anunț în premieră,  cu privire la decizia Kaufland România de a extinde rețeaua și în zona de Est a României, până la granița cu Republica Moldova.

Invitații speciali ai evenimentului, Roger Tan și Aldo Vos, reprezentanții firmei de arhitectură Broekbakema din Olanda, au prezentat proiectul Energy Academy Europe, o clădire acreditată BREEAM Outstanding, ce a impresionat audiența prin standardele înalte de sustenabilitate. Ei au intrat în dialog cu colegii de panel și au explicat, din propria experiență, care sunt avantajele clădirilor sustenabile, aceasta fiind, în opinia lor, direcția în care vor merge, mai târziu sau mai devreme, toți dezvoltatorii de imobile.

Partenerul principal al evenimentului a fost Kaufland România.

Parteneri: Private Jets Europe, Private Luxury Group, Orange România

————————-

Despre organizator:

Iniţial dedicată brokerajului de avioane private şi călătoriilor de lux, Private Luxury Group, prin divizia sa de evenimente, Idea Events, a început din anul 2016 să organizeze și evenimente de interes public.

Prima conferinţă, organizată la sfarşitul lunii martie 2016, dedicată maşinilor electrice și infrastructurii aferente, a deschis seria evenimentelor ce vizează dezbaterea unor subiecte de importanţă naţională şi internaţională.

No Comments

Post A Comment