Intrebari frecvente pentru Ziua de Curatenie Nationala - Let's Do It, Romania!
17145
page-template-default,page,page-id-17145,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_768,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Intrebari frecvente pentru Ziua de Curatenie Nationala

Pentru mai multe întrebări, ne puteți contacta folosind contactele din pagina de contacte

 

ÎNSCRIERE

 

Unde ma inscriu?

Va puteti inscrie pe platforma https://www.letsdoitromania.ro

Butonul “Ma Inscriu”, sau direct pe https://membership.letsdoitromania.ro/.

 

De ce sa ma inscriu pe site?

Pentru ca legea care reglementeaza activitatile privind voluntariatul in Romania ne cere sa avem incheiat un contract de voluntariat cu dumneavoastra. De asemenea, trebuie sa va informam si pe dumneavoastra sa luati la cunostinta normele de siguranta aplicabile in cadrul Zilei Nationale de Curatenie. In plus, aceasta inscriere ne ajuta sa tinem o evidenta a persoanelor inscrise si sa distribuim resursele necesare (saci, manusi). De asemenea, daca va inscrieti, veti primi detalii prin e-mail referitor la Ziua de Curatenie Nationala.

 

Nu primesc mesaj de confirmare/ cum vad daca a fost confirmata inscrierea?

Platforma trimite mail pe adresa de contact a contului cu care v-ati inregistrat. 

Pe langa trimiterea mailului daca:

 1. V-ati inscris ca voluntar atunci la “Pasul 1” trebuie sa aveti mentionat numarul de contract (Contractul de voluntariat agreat de tine la data de Aug. 13, 2018, 5:24 p.m. si inregistrat cu numarul=LDIR-T.)
 2. V-ati inscris organizatia si ea apare in tabel atunci inseamna ca este inscrisa

 

Daca m-am inscris deja intr-un judet, dar nu mai pot participa in judetul respectiv, pot face curat in alt judet?

Da. Va putetii modifica unde vreti sa faceti curatenie accesand din meniul platformei “Particip ca voluntar la curatenie” La pasul 2 “

 

Pana la ce data ma pot inscrie?

Pana in ziua evenimentului, inclusiv.

 

Daca nu m-am inscris pe site, cum pot participa la Ziua de Curatenie?

Daca nu v-ati inscris pe site, va incurajam sa faceti acest lucru. De asemenea, va veti putea inregistra si la punctele de inregistrare din ziua curateniei, pe 15 septembrie.

 

Cum pot lua legatura cu persoana responsabila din judetul meu?

Aici: https://letsdoitromania.ro/contacte/

 

ECHIPE

 

Cum se poate inregistra o echipa?

 • Daca vreti sa va inscrieti prietenii/familia, o puteti face La Pasul 2 din pagina de inscriere si puteti alege numarul de persoane cu care veniti.
 • Daca vreti sa va inscrieti colegii/elevii din organizatia (scoala, companie, institutie publica) pe care o reprezentati, accesati meniul “Coordonez o organizare care participa la curatenie”

 

Cum se face alocarea pe zone? Cum pot merge in acelasi loc cu prietenii mei?

Zonele ce urmeaza a fi curatate sunt prezentate la punctele de inregistrare. De aici veti sti unde sa mergeti sa curatati.

Chiar daca v-ati inregistrat separat, veti putea merge impreuna la mormanul de curatat, daca treceti pe la punctul de inregistrare.

 

In ce echipa ma inscriu?

Daca nu faceti parte din companiile sau organizatiile afisate pe site, alegeti optiunea Voluntar

SAU

Creati-va echipa de max 50 voluntari la pasul 2

SAU

Creati-va echipa in coloana din stanga (scoala/ong/primarie/grup) https://membership.letsdoitromania.ro/list-team-groups

*Aceasta nu va aparea si in coloana listata la pasul 2 cu echipe, insa oricand mai apar membrii noi, echipa poate fi editata de catre cel care a inscris-o.

 

Daca ma inscriu individual voi avea alocata o echipa?

Nu este permisa curatarea unei zone individual. Pentru fiecare morman de deseuri se va forma o echipa. Va puteti forma echipa cu alti voluntari mergand la un punct de inregistrare. Aici organizatorii va vor asista sa va asociezi cu o echipa deja formata sau sa formati o echipa cu alti voluntari care nu au echipa.

 

Am inscris o echipa de 4 oameni, dar nu s-au generat contractele de voluntariat. Cum procedez?

 1. Generarea lor dureaza intre 10-15 minute
 2. Da-mi numele cu care te-ai inregistrat te rog sa verificam daca inca nu s-au trimis.

 

Pot sa fac curatenie impreuna cu prietenul/prietena mea/ pot sa fiu in aceeasi echipa cu prietenul/prietena mea daca ne-am inscris separat pe platforma?

Tot ceea ce ai de facut este sa veniti impreuna la punctul de inregistrare, iar de acolo veti fi repartizati in aceeasi echipa. Zonele ce urmeaza a fi curatate sunt prezentate la punctele de inregistrare. De aici veti sti unde sa mergeti sa curatati.

 

ȘCOLI

 

Cum pot inregistra o scoala?

Pentru a inscrie o scoala sau un grup de elevi trebuie sa parcurgeti urmatorii pasi:

 1. Accesati www.letsdoitromania.ro.
 2. Butonul “Ma inscriu”
 3. Va inregistrati/Logati
 4. Accesati meniul din stanga “Coordonez o organizatie care participa la curatenie”
 5. Apasati butonul albastru “Adauga o organizatie”
 6. Selectati campul “scoala” si completati celelalte campuri cu datele corespunzatoare si numarul aproximativ de participanti
 7. In urmatoarea perioada veti primi un mail din partea noastra care va cuprinde pachetul de documente necesare pentru a fi completate in vederea participarii la Ziua de Curatenie de catre elevi sau reprezentanti.

 

Ce rol are scoala in Ziua de Curatenie Nationala?

 1. Desemnarea a unul/doua cadre didactice responsabile de acest proiect;
 2. Respectivele cadre didactice vor tine legatura cu persoana desemnata de catre Primarie si cu coordonatorii judeteni Let’s Do It, Romania! sau cu delegati ai acestora;
 3. Informarea unui numar cat mai mare cadre didactice, de elevi si a familiilor acestora cu privire la actiunea Let’s Do It, Romania!

 

Ce activitati trebuie sa desfasoare scoala pentru a participa la Ziua de Curatenie Nationala?

Centralizeaza datele elevilor care vor participa la eveniment.

 

Care sunt conditiile de participare pentru scoli / elevi?

Conditii de participare:

 1. Contract de voluntariat pentru evenimentul din 15 septembrie 2018. (Acesta va fi transmis de catre echipa de organizare scolilor inscrise)
 2. Sa fie apti din punct de vedere medical
 3. Daca elevii sunt minori, acestia vor trebui sa sa aiba acordul in scris al parintelui pentru participarea in ziua evenimentului. (Acesta va fi transmis de catre echipa de organizare scolilor inscrise)
 4. Sa aiba asimilate regulile de Securitate si Sanatate Ocupationala pentru activitatile de curatare realizate in cadrul evenimentului de pe 15 septembrie 2018; acestea se efecueaza fie vineri, 14 septembrie, la scoala, fie in dimineata evenimentului. Finalizarea instructajului se face prin trecerea numelui complet al elevilor, cadrelor didactice si al parintilor in tabelul nominal anexat regulilor SSM care vor fi transmise de catre Let’s Do It, Romania! impreuna cu instructiunile proprii privind modul in care se realizeaza instructajul.
 5. Conform celor convenite cu persoana desemnata de catre primarie si coordonatorul local/judetean Let’s Do It, Romania!, se vor stabili locul si ora la care se vor intalni in ziua evenimentului elevii impreuna cu cadrele didactice, angajatii scolii si rudele celor mai inainte enumerate. De asemenea se va agrea si modul in care se vor deplasa acestia, cum vor intra in posesia sacilor, manusilor si daca este cazul a altor instrumente folosite in cadrul activitatii de voluntariat.

Ce documente trebuie sa intocmim pentru a participa la Ziua de Curatenie Nationala?

Pentru participarea la eveniment cu un grup de elevi trebuie intocmite urmatoarele documente:

 1. Acorduri parentale pentru minori (pana in 16 ani)  – pot fi semnate in format individual sau sub forma de tabel
 2. Declaratie pe proprie raspundere a profesorului care are in supraveghere un grup de minori
 3. Contracte de voluntariat pentru elevii cu varsta peste  15 ani
 4. Fisa de instruire colectiva semnata
 5. Acordul-parintelui-pentru-voluntarii-minori individual_ZNC 2018
 6. CONTRACT DE VOLUNTARIAT grupuri voluntariat – voluntari peste 15 ani

 

Cui predam documentele completate?

Aceste documente trebuie inmanate coordonatorului judetean sau organizatorul punctului de inregistrare. In cazul in care scoala este organizatorul proiectului in localitate acestea trebuie pastrate de profesorul care isi asuma organizarea actiunii.

Unde gasim documentele care trebuie sa intocmim pentru a participa la Ziua de Curatenie Nationala?

https://letsdoitromania.ro/documente-organizare-participare-scoli-la-ziua-de-curatenie-nationala/

Ce se intampla cu persoanele care nu au contractul de voluntariat semnat sau instructajul SSM realizat?

In cazul in care exista persoane care nu au contractul de voluntariat si instructajul SSM realizat, se vor lua masuri astfel incat aceste persoane sa indeplineasca cerintele legale de participare la actiunea de voluntariat. (semnarea contractului la punctul de intalnire/inregistrare si luarea cunostinta a instructajului SSM).Pentru participarea la acest proiect participantii trebuie sa aiba semnate contracte de voluntariat si sa participe la instructajul SSM.

Care este programul propus?

Programul propus pentru actiune:

 • La ora 08:00 sosesc voluntarii la locurile de inregistrare / informare
 • La ora 08:30 voluntarii incep sa plece in teren cu mijloacele proprii de transport sau cele puse la dispozitie de organizatori/pe jos
 • Între 08:30 si 15:00 se strange gunoiul din teren si este adus treptat la bazele de stocare a deseurilor

Ce facem dupa Ziua de Curatenie Nationala?

 • La finalul actiunii se va intocmi un raport care va contine numarul de persoane prezente la actiune prin intermediul institutiei de invatamant.
 • Se va confirma cu salubristul ca sacii cu deseuri stransi in timpul actiunii au fost ridicati.
 • Profesorii participanti din cadrul scolii vor primi adeverinte pentru participarea si mobilizarea elevilor in cadrul acestui eveniment, iar elevii vor primi diplome de participare. Acestea vor fi transmise unitatilor de invatamant participante de catre coordonatorul judetean

 

COMPANII

 

Cum imi pot inscrie compania la Ziua de Curatenie Nationala?

Pentru a va inscrie ca voluntar pentru Ziua de Curatenie Nationala, intrati in platforma https://membership.letsdoitromania.ro/

 

Putem sa folosim tricourile companiei?

Da, puteti veni cu tricourile companiei.

 

In ce locuri vor fi companiile repartizate?

In echipele companiilor de pe site vor putea merge la curatenie doar angajatii acestora. Fiecare companie va avea o zona desemnata comunicata de echipa Let’s Do It, Romania!

 

Pot merge la curatenie cu o companie?

Daca sunteti angajat al companiei respective, da. Daca nu, va puteti inscrie individual la sectiunea Voluntar.

 

Daca vin cu ONG-ul sau organizatia cu cine trebuie sa vorbesc?

Pentru a inscrie un ONG sau o organizatie trebuie sa parcurgeti urmatorii pasi:

 1. Accesati www.letsdoitromania.ro.
 2. Butonul “Ma inscriu”
 3. Va inregistrati/Logati
 4. Accesati meniul din stanga “Coordonez o organizatie care participa la curatenie”
 5. Apasati butonul albastru “Adauga o organizatie”
 6. Selectati campul “companie” sau “ONG” si completati celelalte campuri cu datele corsespunzatoare si numarul aproximativ de participanti
 7. In urmatoarea perioada veti primi un mail din partea noastra care va cuprinde pachetul de documente necesare pentru a fi completate in vederea participarii la Ziua de Curatenie de catre elevi sau reprezentanti.

 

Se poate face o categorie la echipe cu firma la care lucrez?

Pentru a adauga echipa companiei/ institutiei dumneavoastra pe lista de optiuni, trebuie incheiat un acord/ parteneriat cu Let’s Do It, Romania! Pentru a realiza acest lucru, puteti lua legatura cu echipa de parteneriate: Marta Tănase – 0724 952 426; marta.tanase@letsdoitromania.ro. Daca nu doriti sa incheiati un parteneriat se poate inscrie o singura persoana, iar la numarul de voluntari veti selecta cati oameni aveti in echipa sau fiecare membru din echipa  trebuie sa se inscrie la sectiunea “Voluntari”, iar apoi sa mergeti impreuna pe 15 septembrie

 

MINORI

 

*Participantii din cadrul organizatiei trebuie sa aiba contractul de voluntariat semnat individual sau in forma contractului colectiv.

 

**Daca participantii au implinit 16 ani, pot incheia singur, in mod valabil, contractul de voluntariat.

 

**Daca participantii au intre 15 si 16 ani, pot incheia contractul de voluntariat, insa acesta va trebui insotit de Acordul Pentru Minori.

 

**Daca participantii au sub 15 ani, nu pot incheia contractul de voluntariat, drept pentru care, va trebui ca parintele/reprezentatul legal sa incheie acest contract si sa il insoteasca daca doreste sa participe.

 

Trebuie inregistrati si ei sau doar parintii?

Minorii trebuie inregistrati impreuna cu acordul parintilor.

Minorii sub 15 ani nu pot face voluntariat, astfel ca acestia participa pe raspunderea parintilor.

 

De ce trebuie sa semnez contractul de voluntariat?

Deoarece Legea 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat din România cere existenta unui contract incheiat intre organizatia gazda si voluntarul care doreste sa participe la evenimente de voluntariat.

 

Cum ma inscriu cu familia?

Exista doua modalitati de inscriere: se poate inscrie un singur membru, iar la Pasul 2 sa aleaga numarul de persoane ce vor participa la actiune sau fiecare membru se inscrie individual.

 

ALTELE

 

Nu functioneaza aplicatia World Cleanup!

Daca aplicatia World Cleanup nu este functionala, puteti descarca gratuit din AppStore sau PlayStore aplicatia Trashout.

 

Primim diploma/adeverinta de participare la actiune?

Da, vom oferi diplome si adeverinte de participare.

 

Cat tine evenimentul?

Evenimentul are loc intre orele 8:00 si 15:00.

 

Rama pentru poza de profil Facebook

Vă puteți pune automat badge pe poza de pe Facebook printr-un update la poza de profil, apoi în dreapta sus, click pe add frame, unde căutați la bara de search – 1 milion și vă va apărea badge-ul nostru.
De asemenea, de aici vă puteti customiza poza de profil cu mesajul cu 999 999 de voluntari. https://twibbon.com/Support/1-milion-de-voluntari

 

Implica si activitati de carat/ridicat greutati mai mari? // Ce fac daca am probleme de sanatate?
Pentru persoanele cu probleme de sanatate recomandam sa nu riste agravarea starii de sanatate prin participarea la eveniment.

 

Cum sterg contul?

Accesati ,,Profilul tau” din meniul aflat in stanga ecranului si dati click pe ,,Sterge contul”.

 

PUNCTUL DE INTREGISTRARE

 

Vreau sa organizez eu punctul de inregistrare in orasul meu!

Poti face asta daca nu esti o institutie publica/ deja parte din echipa de organizare judeteana, INSA trebuie sa ai grija de cateva aspecte importante, cum ar fi salubristii care sa colecteze desurile si resursele necesare.

Aici gasesti un ghid de organizare: https://letsdoitromania.ro/ghid-organizare-puncte-de-inregistrare/

Iar aici sunt contactele coordonatorilor judeteni, pe care sa ii contactezi pentru o astfel de initiativa!

https://letsdoitromania.ro/contacte/

 

Unde merg, la ce ora, cu cine ma intalnesc?

La punctul de inregistrare al zonei unde ati ales sa faceti curatenie, intre orele 8.00-10.00. Acolo va veti intalni cu echipa locala/ voluntari ai Let’s Do It, Romania!

 

Asigurati saci si manusi?

Da, acestia vor fi disponibili la punctele de inregistrare. Recomandam totusi, daca aveti posibilitatea, sa veniti cu saci si manusi la dumneavoastra.

 

Cum se va realiza transportul? Optiuni pentru transport?

Organizatorii proiectului vor face tot posibilul sa asigure transportul voluntarilor de la punctul de inregistrare la zona de deseuri.(dar daca aveti posibilitatea de a utiliza masina personala ne-ar prinde tare bine putin ajutor.)

 

Cum sunt alocati oamenii pentru curatarea unui morman de deseuri?

Alocarea zonelor de deseuri se face la punctul de inregistrare.

 

In ce orase/zone se organizeaza?

In toata tara. Pe platforma de inscriere sunt afisate punctele de inregistrare, care se vor adapta pana pe 14 septembrie.

 

Ce se intampla cu tot gunoiul strans in urma actiunii?

Toti sacii de gunoi vor fi colectati de catre salubristi si dusi la statia de sortare/ groapa de gunoi, in functie de caz.

 

Care sunt punctele de inregistare si cum vor fi acestea comunicate?

Punctele de inregistrare https://membership.letsdoitromania.ro/registration-points (Varianta tabel si varianta harta)

Datele despre punctele de inregistrare contin:
– Localizare (adresa sau coordonate GPS)
– Puncte de referinta (de ex: in spatele scolii, in curte mall x)
– Persoana de contact responsabila punct de inregistrare (nume, prenume, telefon)- nu toate

 

Cum se colecteaza deseurile?

Deseurile se colecteaza pe doua fractii: reciclabile si nereciclabile.

In scopul de a educa populatia Romaniei, incurajam pe toata lumea sa adopte un comportament responsabil, indiferent daca exista sau nu infrastructura, sa se colecteze selectiv.

Totusi, veti primi la punctul de inregistrare informatiile de care aveti nevoie.

 

Cum functioneaza sortarea deseurilor?

Depinde foarte mult de infrastructura de colectare si sortare de la nivelul fiecarui judet. Din pacate, nu poti propune o solutie unitara la nivel national, caci nu toate judete au statii de sortare functionale. Noi vom propune colectarea separata a deseurilor, pe 2 fractii pentru judetele in care deseurile pot fi valorificate (gunoi menajer si gunoi reciclabil). Toti sacii cu deseu colectat vor fi asezati la marginea unui drum la care salubristul poate ajunge.

Referitor la salubristi, s-a vorbit cu ARMS (ASOCIAȚIA ROMÂNĂ PENTRU MANAGEMENTUL DEȘEURILOR), Garda de Mediu, Agentia pt Protectia Mediului si cu Primarile si acestea vor veni cu invitati catre salubristi si gropi de gunoi. O buna practica pe care am realizat-o in anii anteriori a fost ca din localitatile unde exista infrastructura (gropi de gunoi autorizate, autospeciale, etc) sa solicitam sprijin pentru a acoperi zonele care nu au infrastructura.

 

CAZURI NEPREVAZUTE


1.Situatii speciale:

Daca gasiti un cadavru sau un proiectil nedetonat – sunati imediat la 112

2.Unde las deșeurile?
Intreaba persoana de contact de la punctul de inregistrare! Va va spune exact ce sa faceti cu sacii stransi. Nu ii lasati la intamplare! Sacii abandonati nu pot fi colectaţi de companiile de salubritate, deseurile se vor întoarce in natura, iar munca dumneavoastra va fi in zadar. Daca nu stiti unde sa ii lasati, scoateti-i la cel mai apropiat drum asfaltat.

3.Pe un morman se suprapun mai multe echipe/Locul în care am ajuns a fost curatat anterior
“Primul venit, primul servit”: cine ajunge primul ramane, cine ajunge al doilea suna la pct. inregistrare / informare si solicita un alt morman (scopul este sa se stranga cat mai multe mormane).

4.Te-ai accidentat/ rătăcit?
Sunati la 112 (gratuit, disponibil inclusiv in afara reţelei) şi solicitarea asistenţei in caz de accident, sau localizării si indrumarii spre cea mai apropiată localitate in caz de ratacire.

5.Ce fac dacă plouă?

Daca vremea este nefavorabila evenimentul se amana. Anul acesta prognoza e cu soare 🙂

 

PRIMĂRII


https://letsdoitromania.ro/documente-suport-primarii-organizare-ziua-de-curatenie-nationala-2018/